Ryhmäajo on parasta maantiepyöräilyssä!

Ryhmäajo on parasta maantiepyöräilyssä!

Maantiepyöräily on hurmaavaa! Kun kerran on kokenut maantiepyörän tarjoaman keveyden ja nopeuden, haluaa sitä kokea pian lisää. Lenkit pitenevätkin nopeasti kun lajiin pääsee sisälle ja samalla kunto nousee kohisten. Kohentunut kunto taas mahdollistaa yhä pidemmät lenkit ja näin positiivinen pyöräilykierre on valmis. Uusia lenkkireittejä ajamalla saa vaihtelua tekemiseen mutta moni huomaa nopeasti ajavansa samoja teitä uudelleen ja uudelleen. Eihän uusia reittejä loputtomasti ole tarjolla. Myös omat ajatukset saattavat tulla tuttuja teitä polkiessa nopeasti liiankin tutuiksi. Miten saada vaihtelua maantiepyöräilyyn?

Ryhmäajo on tärkeä osa maantiepyöräilyä

Yksin ajaminen on vain puolikas maantiepyöräilystä, jos sitäkään. Onhan lajin kilpailullisessa historiassa aina ajettu suuria yhteislähtökisoja, joissa koko lajin henki rakentuu joukkuetoimintaan ja peesaamiseen eli ilmanvastusedun hakemiseen. Ryhmäajo on siis kiinteä osa maantiepyöräilyä eikä se suinkaan rajoitu pelkästään kilpapyöräilyyn. Maantiepyöräilyssä ryhmäajo tarjoaa myös kuntoilijalle uuden ulottuvuuden, jonka avulla harrastus monipuolistuu monella tavalla.

Ryhmässä ajaen matka taittuu ja aika rientää

Jo yhdenkin ajokaverin kanssa pyöräileminen on ryhmäajoa. Kaverin kanssa ajaessa välillä jutellaan ja välillä ollaan hiljaa ja ajetaan vaan. Satunnaisetkin juttuhetket saavat kuitenkin ajan rientämään ja yhteisistä puheenaiheista ei yleensä ole pulaa. Onhan kaikilla juttukumppaneilla yhteinen ja rakas harrastus. Toinen ajantajuun vaikuttava seikka ryhmäajossa on keskittyminen. Tiiviissä ryhmässä ajetaan lähekkäin ja jokaiselta ryhmän jäseneltä edellytetään tiukkaa keskittymistä ajamiseen. Keskittyessä ajamiseen, peesaamiseen, vuoron vaihtoihin ja satunnaisiin rupatteluihin aika todella rientää ja satasenkin lenkki hurahtaa niin vauhdilla, että kotipihaan palatessaan hämmästelee lenkillä kertyneitä kilometrejä.

Ajan nopea kuluminen ei tietenkään ole ainoa ryhmäajon hyöty. Konkreettinen ja mitattava hyöty on nopeus, joka ryhmässä ajaen on nopeampi kuin yksin ajaen. Nopeus syntyy ryhmän tuottamasta imusta. Ilmiötä kutsutaan myös peesihyödyksi tai ilmanvastuseduksi ja ytimekkäästi kuvattuna kyse on siitä, että kärkiajajan perässä ajavat kohtaavat vähemmän ilmanvastusta, säästävät näin voimiaan ja pystyvät siten ajamaan kovemmalla keskinopeudella.

Ryhmäajossa tarvittavat taidot

Ryhmäajo on siis hyödyllistä, mukavaa ja oleellinen osa maantiepyöräilyä. Muutamat perusasiat ryhmän jäsenten tulee kuitenkin hallita, jotta turvallinen ja sujuva ryhmäajo onnistuu. Näitä ryhmäajon perustaitoja ovat:

  • Peesaaminen: Vain tarpeeksi lähellä edellä ajavan takarengasta ajaessa saa ilmanvastushyötyä.
  • Käsi- ja äänimerkit: Käsimerkeillä ja huudoilla viestitään ryhmän muille jäsenille kääntymisestä, hidastamisesta, pysähtymisestä, ryhmän liikkeistä ja esim. tiessä olevista kuopista tai muista vaaroista.
  • Vuoron vaihtaminen: Ryhmän ensimmäisenä ajavaa vaihdetaan nopealla tahdilla, jotta kukaan ei väsy liian pitkän vetovuoron takia. Vuoron vaihtamiseen on erilaisia tapoja riippuen siitä, ajetaanko yhdessä jonossa vai parijonossa. Useammassa kuin kahdessa jonossa ei muuten maantiepyörälijöiden tulisi ikinä ajaa ellei tietä ole suljettu muulta liikenteeltä.
  • Kärkiajajan tehtävät: Kärkiajaja eli ryhmässä ensimmäisenä ajava kuski mm. säätelee ryhmän nopeutta, näyttää käsimerkit ja muut varoitukset ajoissa sekä ohjaa ryhmää oikealle reitille.

Ryhmäajon taidot opit parhaiten hakeutumalla yhteislenkeille tai kokoamalla kavereiden kanssa oman ajoryhmän, missä asioita voi rauhassa tunnustella ja opetella. Hyvää oppia ryhmäajoon ja muihinkin maantiepyöräilytaitoihin on tarjolla myös Making Sensen verkkokursseilla ja harjoitusryhmissä. Näillä kursseilla käydään läpi kaikki ryhmäajon tärkeimmät taidot käsimerkeistä kärkiajajan tehtäviin ja vuoron vaihdoista oikean ryhmän muodon valintaan. Näistä saat lisää tietoa osoitteesta www.makingsense.fi/.

Ryhmäajoa on luvassa Saimaa Cycle Tourilla

Saimaa Cycle Tourilla on vaikea välttää ryhmässä ajamista, starttaahan tapahtumassa tien päälle roimasti yli tuhat pyöräilijää. Ja hyvä niin! Kaikille riittää ajoseuraa, vaikka tapahtumaan ei ennalta tuttuja ajokavereita olisikaan tulossa. Ryhmässä ajaen 300 kilometrin taival taittuu yllättävän nopeasti, usko pois. Ja muista, ajokavereiden kanssa jaettu Saimaa Cycle Tour elämys on vähintään kaksinkertainen elämys!

Muistilista ryhmäajoon

  • Keskity ajamiseen!
  • Toimi ennakoitavasti. Osoita aikeesi, näytä ja toista näytetyt käsimerkit. Kommunikoi paljon.
  • Älä aja osittain edellä ajavan rinnalla. Eturenkaasi hänen takarenkaan vierellä on aina vaarallinen yhdistelmä.
  • Jono tai parijono, ei ikinä kolmijonoa tai muita häröilyjä.
  • Nauti ryhmäajon hurmasta!