Antin vinkit Saimaa Cycle Tourin kiertäjille, osa 1

Antin vinkit Saimaa Cycle Tourin kiertäjille, osa 1

Olen Antti Kuitto, 43-vuotias pyöräilijä ja kotoisin Lappeenrannasta. Saimaa Cycle Tourin reitti kiertää hienon lenkin kaikkein kauneinta Suomea, itsellekin hyvin tuttuja teitä pitkin ja jotta saisit koitoksesta irti parhaat fiilikset, jaan sinulle vuosien varrella hyväksi havaitsemiani vinkkejä kolmessa osassa. Tässä ensimmäisessä osassa kerron muutamia esimerkkitreenejä kaikille matkoille. 

Alkuun kuitenkin muutama sana omasta pyöräilytaustasta. Olen pyöräillyt kilpaa aktiivisesti yli 25 vuotta ja tutuksi ovat tulleet niin alamäkikisat Ranskassa, ylämäkikisat Alpeilla, kotoisat maantiet, maastot ja erityisen rakkaaksi on tullut syksyisin ajettava cyclocross, josta olen voittanut Suomen mestaruuden vuonna 2019. Oma pyöräilytausta on siis varsin monipuolinen ja nautinkin suuresti pyöräilyn eri lajien tuomista erilaisista kokemuksista, mitkä ovat parhaimmillaan ystävien seurassa jaettuna.

Saimaa Cycle Touriin on nyt aikaa vajaa kolme kuukautta ja moni varmasti miettii mitä treenejä kannattaisi nyt tehdä, jotta pyöräily sujuisi mahdollisimman mukavasti itse tapahtumassa. Riippumatta sinun pyöräilytaustastasi – kannustaisin sinua miettimään rehellisesti valitsemasi matkan (38, 85, 300 km) asettamia haasteita suhteessa sinun omaan tasoosi pyöräilijänä ja erityisesti omiin heikkouksiin, sekä vahvuuksiin. Taustastasi huolimatta alla muutama yleispätevä treeni suoritettavaksi 1-3 krt viikkoon muun harjoittelun oheen.  

38 km: Jos olet pyöräilijänä vasta-alkaja ja ajanut lähinnä vähän lyhyempiä lenkkejä, kannattaa nyt ottaa ohjelmaan 2 krt viikkoon pidempi 30-40 km mittainen lenkki vauhdilla, jolla pystyt puhumaan ajaessa hyvin - huomaathan että tämä tarkoittaa usein varsin matalavauhtista lenkkiä. Näiden lenkkien lisäksi 1 krt viikkoon vähän lyhyempi reipasvauhtinen lenkki vaikkapa vähän mäkisemmässä maastossa tuo vähän lisävauhtia itse tapahtumapäivään. Kannattaa myös pyrkiä ajamaan ryhmässä ainakin joku näistä treeneistä. 

85 km: Jaakon kierros on fyysisesti perusmatkaa vaativampi korkeuseroltaan vaihtelevan maaston vuoksi. Ryhmäajoissa rasitus ylämäissä nousee usein selvästi ja oleellista onkin selvitä omassa porukassa nousut ylös ja alamäen tullen päästä nauttimaan porukan tuomasta vauhdista. Tätä varten kannattaa ajaa 1-2 krt viikkoon mäkisessä maastossa rasitukseltaan hyvin vaihteleva lenkki, esimerkiksi ylämäet kovaa, mäen päällä vielä hetki kovaa ja alamäen tullen voi sitten tiputtaa vauhtia selvästi ja palautella hetken, treenin kesto omasta taustasta riippuen 1-2 tuntia. Mäkitreenin lisäksi suosittelen 1-2 krt viikkoon 2-3 tunnin mittaista matalalla rasituksella ajettavaa tasavauhtista peruskestävyystreeniä. 

300 km: Kuninkuusmatkan pituus on siinä määrin kunnioitettava, että näin pitkiä treenejä ei kenenkään kannata ajaa ennen tapahtumaa. Ylipitkien lenkkien sijasta ohjelmaan kannattaa kuitenkin ottaa 1-2 krt viikkoon pitkä 4-6 tunnin mittainen treeni, jossa reitti olisi mielellään korkeuseroiltaan vaihteleva ja tapahtumaa vastaava. Tällä pitkällä lenkillä on hyvä opetella myös ravintohuoltoa ja testailla mitkä eväät maistuvat itselle parhaiten ja kaipaatko esim. suolaista makeiden välipalojen sekaan. Lisäksi 1-2 krt viikkoon kovavauhtisempi esim. ryhmätreeni jossa vetovuorot vaihtuvat ja joudut toisinaan työskentelemään epämukavuusalueen ulkopuolella, kesto mielellään 1-2 tuntia - jos ajat nämä treenit yksin, hyvä treeni on ajaa esim. 2 x 20 min kovaa, hyvillä lämmittelyillä ja jäähdyttelyilla. Riippuen hieman omasta pyöräilytaustasta, voit painottaa enemmän pitkiä tai lyhyempiä kovatehoisia treenejä - valtaosalle hyödyllisempää on kuitenkin kovien treenien painotus, jos peruskestävyystausta on kunnossa. Treenien ollessa huomattavan kuormittavia, muista tarkkailla riittävän levon määrää erityisen tarkasti!

Hyviä treenejä itse kullekin ja palataan toukokuussa seuraavin vinkein!

Terveisin
Antti